Nedavno splavljeni ŽVPL smo začeli risati že daljnega leta 2003, ko smo se prvič začeli pogovarjati o prenovi (zakaj je prenova trajala toliko časa je druga zgodba, ki pa naj ostane zavita v tančico mistike). Prvi je svoj predlog narisal Mare Vavpotič, ki je prvi predlog pokazal poleti 2003, zgledal pa je natančno takole.

Prvi mockup novega ŽVPL-a

Ravno Mare je tako krivec za prenovljen ŽVPL-ov logotip, ki je namesto strešice dobil rdečo zvezdico.

ŽVPL logo 3.0

Trajalo je nekaj mesecev preden so vrle glave takrat še produkcijske skupine Em3r10 (se pravi Gregor, Mare, Matko in jaz) ugotovile, da je treba nadaljevati z začetim procesom (pre)oblikovanja ŽVPL-a, kmalu je nastal naslednji predlog oblikovne predloge, izpeljan iz Maretove osnovne ideje (trije članki v vrsto).

ŽVPL realign 2.0

Jeseni smo bili že skoraj zadovoljni! Vstopna stran je začela dobivati svoj (skoraj) končni izgled: tri izpostavljene novice, spodaj dogodki, pa vsepolno nekih vsebin iz raznih rubrik, a vendar smo hoteli imeti na vstopni strani še več vsebine. Nastalo je tole.

ŽVPL mockup 3.0 ŽVPL mockup 4.0

Opazili boste, da smo v prvi varianti zgornjih dveh verzij spremenili tri prve članke za enega večjega in štiri tekstovne, vendar smo idejo zavrgli, ker je (bila že takrat) frekvenca člankov cca 3/dan in bi bilo nesmiselno izpostavljati samo enega. Tako je ostalo vse do danes …

Tako, osnove so bile narejene, pljuniti bo treba v roke in začeti pripravljati HTML-je.

ŽVPL Mockup izpisa članka

Spraševali smo se kaj narediti z izpisom članka in rubrik in za izpis članka uporabili nek poizkus prenove ŽVPL-a, ki je imel zadovoljiv layout članka samega, a oblikovno še ne dodelan. Skupek obeh mockupov je bi zadovoljivo dober (zgoraj).

Oktobra 2003 so bili prvi HTML-ji narejeni, prva stran, izpis članka (z več verzijami izpisa slik, komentarji, osebno izkaznico osebe v članku, … skratka vsem kar paše zraven). Zataknilo se pri izpisu slik, za kar nikakor nismo našli rešitve. Pa smo raje naredili še izpis dogodkov, obenem razširili kategorije in čakali boljše dni.

ŽVPL-ov HTML izpis vstopne strani ŽVPL-ov HTML izpis članka v. 1 ŽVPL-ov HTML izpis članka v. 2 ŽVPL-ov HTML izpis članka v. 3 ŽVPL-ov HTML izpis dogodkov ŽVPL-ov HTML 4.0 koda

Boljši dnevi so prišli leta 2005, nekaj mesecev pred 2.velikim ŽVPL-ovim mrkom, ko je 1. neusojeni programer začel programirati novo vrezijo ŽVPL-a (brez imen, da ne bomo komu delali škode), a se na žalost prenova ni zgodila, saj nam je žveplenobna luknja odnesla 1. nesojenega programerja. Vmes smo ugotovili, da je XHTML boljši kot HTML 4 in da je breztabelno spletno oblikovanje boljše kot vsepolno tabel v dokumentih. Rečeno storjeno, kmalu smo HTML prešmelcali v XHTML in bili veseli, ker so bili dokumenti validni.

Decembra 2005 nam je odneslo tudi ŽVPL (po dveh hackerskih napadih je strežnik končno izdihnil press), nekaj mesecev kasneje pa nam je odneslo še programerja (usoda pač), Vmes smo še malo pošmelcali HTML-je ampak večjih vizualnih sprememb ni bilo.

ŽVPL-ov XHTML izpis vstopne strani ŽVPL-ov XHTML izpis članka

Pa smo čakali. Prišlo je leto 2006 in z njim 2. nesojeni ŽVPL-ov programer, a je tudi njega vzelo morje. Vmes so zrasle resolucije monitorjev in minimum je postala resolucija 1024×768 (juhej) in treba je bilo razmišljati o realignu realigna, čeprav ŽVPL-a že dolgo ni bilo več. Volje pa tudi ne, saj še vedno nismo našli programerja …

V letu 2007 se je pojavil 3. nesojeni ŽVPL-ov programer in volja za nov realign na 960 pixlov, kar se je tudi zgodilo. No, zgodil se je realign grida, ŽVPL pa ne.

ŽVPL-ov izpis vstopne strani na 960px

Prišlo je leto 2008, leto 10. obletnice ŽVPL-a in spet smo iskali programerja. In obvestilo, da bo ŽVPL POSH. Prišel je tudi 4. nesojeni ŽVPL-ov programer in rahlo “spimpan” ŽVPL. Končno smo pripravili izpis članka kot se šika in izpis velike fotke, na kar smo čakali kar nekaj časa.

ŽVPL-ov izpis vstopne strani na 960px ŽVPL-ov izpis vstopne strani na 960px

Ker pa sovražimo IE6 (in nismo edini) smo se odločili, da se bomo malo pohecali s CSS-jem in naredili verzijo samo in izključno za IE6. Črno, s tako zabavno fleho, ki opozarja uporabnike, da deskajo z jajci.

ŽVPL-ov izpis za IE6

Kar dobro je kazalo, Had je že celo napovedoval splavitev, kazalo je, da nam bo končno uspelo. No, pa vseeno nismo imeli sreče, malo po žuru ob 10. obletnici ŽVPL-a je Wuxscho-tu odletu disk in z njim že skoraj končan ŽVPL 3.0 (zato vsi developerji: “Backup early, backup often!”)

Po nekaj mesecih se je Vini odločil, da bo programiranje vzel v svoje roke in zgodba o splavitvi se je spet začela. Vsi sledilci ŽVPL-ovega Twitter kanala ste lahko videli nekaj predogledov prihajaočega ŽVPL-a. Dobili smo kar nekaj komentarjev na oblikovne felerje (predvsem barve povezav in barv oken v sidebaru in nekonsistentno širino in jih nekaj tudi upoštevali).

ŽVPL je bil splavljen 31. decembra 2008

To je zgobdba o procesu oblikovanja novega ŽVPL-a, ki pa vsekakor še ni končana. Ker vemo, da je oblikovanje proces in ker je obliko prilagajati funkciji ne obljubimo, da bo vedno tak, najbrž bo iz meseca v mesec lepši, upamo pa tudi boljši!

P.S.: O procesu nastajanja ŽVPL-a boste slišali na 100. Spletnih uricah. Respect!